Wat is een computer virus?

Volgens Wikipedia is een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnenin de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de computer verliezen. Er zijn virussen die uw hele harde schijf formatteren. Regelmatig een back-up maken is dus zeer zeker van belang, geïnfecteerde bestanden kunnen op een makkelijke manier weer vervangen worden.
Men heeft verschillende soorten virussen. Bijvoorbeeld:

  • Trojan horses, dit zijn programma's die andere dingen doen dan ze voorgeven, bijvoorbeeld de computer gemakkelijker toegankelijk maken voor andere virussen of spam versturen terwijl je een spelletje speelt.
  • Wormen zijn technisch gezien geen  virussen maar worden wel vaak zo genoemd. Het zijn zelfstandige programma's die zich direct over het netwerk verspreiden. Sommige wormen installeren malware en stelen op die manier persoonlijke gegevens of maken het geïnfecteerde systeem lid van een illegaal botnet waarmee spam kan worden verstuurd of DDoS -aanvallen op andere computers kunnen worden uitgevoerd.Door de computer altijd up-to-date te houden, kan men zich wapenen tegen wormvirussen. Als er een nieuwe update is, moet die zo snel mogelijk geïnstalleerd worden.
  • Mailvirussen Dit zijn de 'ouderwetse' virussen die zichzelf als bijlage verspreiden via e-mail. Tijdens een besmetting kan er een mailserver automatisch geïnstalleerd worden, zodat er geen gebruik hoeft te maken van een e-mailprogramma op de geïnfecteerde computer. Ook de mailserver van de internetprovider waar de besmette computer mee is verbonden, hoeft niet te worden gebruikt. Internetproviders controleren streng op dit soort virussen dus de kans is groot dat de berichten er direct zouden worden uitgefilterd als ze via de provider verstuurd zouden worden.          Door een goede virusscanner te installeren en die altijd up-to-date te houden kan men zich wapenen tegen deze virussen. De meeste internetproviders filteren de geïnfecteerde mail er al uit. Bij sommige providers moet er daarvoor extra betaald worden.
  • Bootsectorvirus. Dit virus voegt gegevens toe aan het opstartgedeelte van een computer die het besturingssysteem moet starten (de bootsector).
  • Macrovirus. Dit virus wordt verspreid door bestanden met een macro erin. Voorbeelden van bestanden met macro’s zijn Ecxel en Word-documenten.
  • Tijdbomvirus. Dit virus wordt pas actief op een bepaalde datum of tijd (1 april en vrijdag de dertiende zijn daarbij populair). Hierbij kan elk soort virus worden geactiveerd.
  • Logic bomb. Dit virus activeert als er een bepaalde, voorgeprogrammeerde, verandering optreedt in de computer. Hierbij kan elk soort virus worden geactiveerd
  • Kaasschaafvirus. Dit virus verwijdert steeds delen van een programma, totdat het programma niet meer gebruikt kan worden.

De beste maatregel om niet geïnfecteerd te raken is om nooit een bijlage te openen. U bent zelf de beste virusscanner. Maar dit is geen realiteit. Installeer een goede virusscanner. U dient deze virusscanner goed up to date te houden door updates regelmatig op te halen en te installeren zodat  uw virusscanner ook alle nieuwe virussen herkent en ze eruit kan halen. Scan ook alle bestanden die u downloadt of die u krijgt via email, msn, op usb-stick of cd-rom.
Mocht er ondanks al uw maatregelen toch nog een virus langs uw virusscanner zijn geglipt,

Dan bent bij H-IT-S  aan het goede adres!

Neem dan contact op met H-IT-S. Dergelijke programma’s kunnen wij van uw computer verwijderen.
Neem gerust contact met ons op indien u meer informatie wilt, een onderzoek wilt laten uitvoeren of een adviesgesprek wilt voeren.